Zoneregeling met Plugwise: installatie en eerste ervaringen

Na een zoektocht naar oplossingen voor zoneregeling in onze woning heb ik contact opgenomen met Plugwise om te checken of hun oplossing in onze situatie toe te passen zou zijn. Na wat heen en weer mailen met de servicedesk, hebben we besloten het systeem van Plugwise te gaan gebruiken om onze woonkamer en aanbouw afzonderlijk van elkaar te kunnen verwarmen. In dit blog lees je over de installatie en de eerste ervaringen.

In de herhaling: vergelijking met andere aanbieders
Wij hebben uiteindelijk voor Plugwise gekozen omdat hun systeem zonder ingrijpende werkzaamheden te installeren is in een bestaand systeem. Daarnaast is het systeem relatief voordelig én modulair. In de toekomst kunnen we het systeem dus eenvoudig uitbreiden. Op hun eigen website heeft Plugwise een uitgebreide vergelijking geplaatst van hun systeem met andere aanbieders.

Samenstellen, bestellen en levering van de producten

In mijn blog over onze zoektocht naar oplossingen schreef ik al over onze specifieke vraag: hoe kunnen we in onze situatie 2 vloerverwarming verdelers afzonderlijk van elkaar regelen zónder ingrijpende wijzigingen aan het systeem. Om zeker te weten dat we de juiste keuzes maakten in de samenstelling van ons systeem heb ik verschillende keren contact gehad met de servicedesk van Plugwise. Uiteindelijk zijn we tot het volgende systeem gekomen:

OnderdeelOmschrijvingAantalPrijs
Adam HAGateway (bij de ketel)1€ 159
AnnaWoonkamerthermostaat1€ 95
LisaThermostaat aanbouw1€ 95
Koen 2Zoneregeling aanbouw (excl. bijkeuken)1€ 135
Koen 3Zoneregeling woonkamer (excl. gang + voorportaal)1€ 165
Totaal€ 649
Overzicht van onderdelen en investering voor Plugwise.

Bij deze bestelling missen we nog een aantal zaken, maar daarover verderop meer.

Bestellen ging makkelijk via de webshop en de volgende dag kregen we de producten netjes geleverd via PostNL.

Installeren van het systeem

Over het algemeen verliep de installatie soepel. Ik heb er uiteindelijk een uur of drie aan gewerkt, waarna ik het hele systeem ingesteld en draaiend had. Verwacht echter geen gedetailleerde handleiding zoals je die bij een IKEA kast krijgt; ik liep tegen een aantal onduidelijkheden aan tijdens het installeren.

Gateway Adam HA

De Adam is het hart van het systeem. Alle overige apparaten communiceren met de ketel via Adam. Het installeren van de regelunit was dan ook het eerste item op mijn to-do lijst. Voordat ik kon beginnen met de installatie, heb ik de ketel uitgezet en mijn Remeha eTwist thermostaat verwijderd. In plaats van de eTwist heb ik de Anna geïnstalleerd.

Terug naar de Adam. Bij het installeren van de Adam heb ik de stappen gevolgd uit de instructievideo van Plugwise.

Instructievideo Plugwise Adam installeren.

Let op: deze video betreft de installatie van de Adam zónder Zigbee stick. In mijn situatie heb ik de Adam HA geïnstalleerd. De stappen zijn verder wel gelijk.

Belangrijk is in ieder geval om de Adam vóór het aansluiten met de ketel te verbinden met internet.

Thermostaat Anna

De Anna zorgde voor de eerste hoofdbrekens. Want waar in de instructievideo voor zoneregeling alleen de Lisa wordt toegelicht, heb ik gekozen voor het installeren van Anna in de woonkamer. Deze wordt geleverd met Smile-T gateway. Het was mij niet meteen duidelijk hoe de Smile-T in het plaatje paste. Uiteindelijk heb ik de Smile-T, net als de Adam, bij de CV-ketel gehangen en verbonden met de Adam en de Anna.

Net als bij de Adam is het bij de installatie van Anna de bedoeling dat je de Smile-T gateway eerst verbindt met je eigen netwerk via ethernet of WiFi. Daarna kun je de meegeleverde kabels met elkaar verbinden.

De volgende stap is het toevoegen van de Anna in een ruimte die je bij de installatie van Adam hebt aangemaakt. In mijn geval ging dat niet helemaal vlekkeloos. De Anna werd in eerste instantie niet gevonden. Ik ben daarom eerst verder gegaan met de installatie van de Lisa voor in de aanbouw.

Thermostaat Lisa

Lisa is op 2 manieren te gebruiken: met 4 (meegeleverde!) AAA batterijen of met USB voeding. Gebruik je de Lisa op batterijen, dan gedraagt de thermostaat zich als Zigbee endpoint. Met USB voeding wordt de Lisa een Zigbee router en dat versterkt het Zigbee netwerk uiteraard. Ik heb er daarom voor gekozen om de thermostaat bedraad aan te sluiten.

De Lisa liet zich eenvoudig vinden en toevoegen aan de ingestelde ruimte en terwijl ik dat deed werd ook Anna ineens gevonden.

Helaas miste de achterkant van de Lisa in het pakket, deze krijgen we nog nagestuurd.

Vloerverwarming verdeler en Koen

Ten slotte heb ik Koen 2 en Koen 3 geïnstalleerd op mijn verdelers. Het meeste werk ging hierbij zitten in de voorbereidingen: Koen wordt geschakeld met een aparte meegeleverde smart plug. Deze neemt vrij veel ruimte in en in combinatie met mijn pompschakelaar paste dit niet meer in de wandcontactdoos. Het installeren van Koen is vervolgens zeer eenvoudig: bestaande knoppen eraf draaien en de motoren van Koen erop draaien.

Net als bij de Lisa werd de Koen meteen gevonden en kon ik het systeem eenvoudig koppelen aan de juiste ruimte.

De installatie in foto’s

Eerste ervaringen met Plugwise

Algemeen: installatie van de Plugwise zoneregeling

Ik ben absoluut geen installateur en dat maakte de installatie van het systeem wel wat spannend. Wat als ik de boel verpruts? Uiteindelijk bleek de grootse uitdaging in de installatie van de Smile-T gateway omdat het niet helemaal duidelijk was uit de instructies hoe je deze gebruikt in een opstelling met de Adam. De duidelijke instructievideo’s hielpen, maar het lijkt erop dat de video’s al wat ouder zijn en niet helemaal up-to-date.

Mogelijkheden en gebruik

Na de installatie was het instellen van het systeem vrij eenvoudig. Het verbinden met internet, het aanmaken van de zones en het toevoegen van de apparaten waren zo gedaan. Het instellen van de schema’s werkte bij mij niet meteen, maar uiteindelijk heb ik ook dat voor elkaar gekregen.

Aanpassen aanvoertemperatuur
Wat me wel opviel was dat het systeem vrij snel overschakelde op een aanvoertemperatuur van 35 °C. Ik had het systeem ingesteld op alleen vloerverwarming en dat is niet helemaal de situatie. Op de eerste en tweede verdieping hebben we nog radiatoren. Ik heb dit aangepast en handmatig de temperatuur teruggezet naar 45 °C.

Inzicht in stookgedrag
Wat echt tof is, is het inzicht in het stookgedrag dat je krijgt via de webinterface van de Adam.

Grafiek van de CV-watertemperatuur
Inzicht in het stookgedrag via de webinterface van Adam.

Hoe ik de data moet interpreteren is me nog niet helemaal duidelijk, maar dat is iets om me de komende tijd in te verdiepen.

Opwarmtijd
Ik heb mijn schema’s in eerste instantie vrij strak ingesteld: door de week staan we vaak rond 6:15 uur op en dus heb het schema ingesteld op 20 °C om 6:30 uur. Ik ga rond 8:30 aan het werk in de aanbouw en het schema voor de aanbouw heb ik daarop aangepast. Vanmorgen viel het op dat de aanbouw vrij laat op temperatuur kwam. Pas rond 12:20 was het 20 °C in de ruimte. Dat is dus wel iets om de komende tijd te blijven volgen.

Verbeteringen en uitbreidingen voor de toekomst

Netwerkverbindingen
De Adam en de Smile-T zijn op dit moment via WiFi verbonden met het netwerk. We hebben een KPN glasvezel abonnement en gebruiken 3 KPN Super WiFi punten om het netwerk door het hele huis beschikbaar te maken. De Super WiFi punten zijn helaas niet zo stabiel. En dus werd ik zondagmorgen wakker zónder netwerkverbinding omdat 1 van de WiFi punten ’s nachts was uitgevallen. Met het opnieuw opstarten van het betreffende punt was het netwerk hersteld, maar de Adam en Smile-T moesten opnieuw opgestart worden voordat het systeem weer bereikbaar was. Komend weekend nog maar eens proberen een netwerkkabel naar de zolder te trekken!

Zones uitbreiden
We hebben er in eerste instantie voor gekozen om maar 5 van de in totaal 8 zones te voorzien van zoneregeling, 2 zones voor de aanbouw en 3 voor de woonkamer. Dat betekent concreet dat een aantal vloerverwarming lussen momenteel profiteren van warmtevraag in beide ruimtes. Zo worden de bijkeuken, de hal en het voorportaal verwarmt bij warmtevraag uit de woonkamer én uit de aanbouw. Dat is op zich geen probleem, maar uiteindelijk is het natuurlijk voordeliger om de warmtevraag per ruimte te reguleren.

Vervolgens zou ik ook graag op de eerste en tweede verdieping de bestaande radiatoren toevoegen aan het systeem, te beginnen bij de badkamer. Daarvoor zullen wel alle radiatorkranen vervangen moeten worden door thermostatische kranen en dat is nogal een operatie. Iets voor de toekomst.

Pompschakelaar
Bij iedere warmtevraag schakelen zowel de vloerverwarming pomp in de woonkamer en in de bijkeuken automatisch door middel van pompschakelaars. Momenteel is dat dus ook zo als 1 van beide ruimtes verwarmd moet worden. Doordat de ketel aangaat worden de verwarmingsbuizen warm op basis waarvan de pomp aanslaat. Het is ook mogelijk om de pomp te schakelen met een slimme stekker van Plugwise, niet op basis van het warm worden van de buis maar op basis van de warmtevraag uit de ruimte. Dat is nog een mogelijke verbetering voor de toekomst.

Conclusie

Een eerste voorzichtige conclusie na een paar dagen Plugwise: het systeem is een hele verbetering met hoe het was. Vandaag kon ik voor het eerst zonder gebruik te maken van mijn elektrische kachel prima werken in de aanbouw. Alles bij elkaar zou ik het systeem absoluut aanraden als je net als ik twee afzonderlijke vloerverwarming verdelers aan wil sturen.

Plaats een reactie