Privacy en wat je deelt met Google

Hoeveel diensten van Google gebruik jij? Als ik alles bij elkaar optel, kom ik op meer dan 10 producten. Van Gmail voor mijn e-mail tot Google Foto’s voor het opslaan en delen van onze vakantiefoto’s en van Maps voor navigatie tot Google Agenda voor het plannen van afspraken. Inmiddels ben ik al weer een aantal maanden van Android overgestapt naar iOS, maar ook daar kom ik er nog niet onderuit om Google diensten te gebruiken.

In grote serverparken gaan Google’s systemen met een stofkam door je mail om relevante advertenties te kunnen tonen als je Gmail gebruikt. En met je smartphone op zak en locatiegeschiedenis ingeschakeld, krijg je via push notificaties regelmatig de vraag hoe je een bepaalde locatie waardeert.

Met alles wat je deelt met Google bouwt de zoekmachinegigant een gedetailleerd profiel van je op.

Met alles wat je deelt met Google bouwt de zoekmachinegigant een gedetailleerd profiel van je op. En ergens is het een duivels dilemma. Want Gmail werkt gewoon uitstekend en Google Maps biedt zo veel nuttige informatie en betrouwbare navigatie dat je bijna niet meer zonder kunt. Toch?

Google’s Mijn Activiteit

Een aantal maanden geleden checkte ik voor het eerst de door Google in mijn account opgeslagen activiteit. Bizar wat ik via mijn verschillende devices allemaal ongemerkt deel! Van zoekopdrachten op mijn telefoon tot gekeken YouTube filmpjes; alles wordt keurig bijgehouden. Zelfs het gebruik van Google’s Assitent (‘Ok Google!’) wordt opgeslagen. Als audio-bestanden. Zo vond ik ooit een audio-fragment terug van een flard van een gesprek. Ik vermoed dat ik niet eens gebruik wílde maken van de Assistent in dit geval, maar hoe dan ook heeft Google een aantal seconden van een random gesprek opgenomen.

Best creepy, vind je niet? Voor mij was dit in ieder geval een extra aansporing om te zoeken naar alternatieven voor de Google producten die ik gebruik. Dat valt niet mee, want Google’s diensten zitten diep geworteld in mijn leven én werken over het algemeen heel goed samen.

Om je eigen activiteit te checken, log je in bij Mijn Activiteit.

Alternatieven voor Google

Het is soms even zoeken, maar er zijn alternatieven voor de veelgebruikte tools van Google. En als je bereid bent tijd (én geld) te investeren in jouw privacy, dan is het mogelijk om Google-lozer door het leven te gaan. Hieronder vind je alternatieven voor 5 veelgebruikte services van Google.

Zoeken

Al enige tijd gebruik ik zoekmachine DuckDuckGo in mijn browser. DuckDuckGo biedt een aantal belangrijke privacy-gerelateerde voordelen ten opzichte van Google’s zoekmachine:

  • Zoekopdrachten worden niet opgeslagen of doorverkocht aan adverteerders,
  • DuckDuckGo’s apps blokkeren Google’s trackers waardoor je surfgedrag niet gevolgd kan worden,
  • De zoekmachine slaat geen persoonlijke informatie op zoals IP-adressen.

Is dat even wennen? Ja! De zoekresultaten zijn over het algemeen prima, maar de presentatie verschilt en dat Google je zoekopdrachten bijhoudt heeft ook als voordeel dat je die ene zoekopdracht van een week geleden relatief makkelijk terug kan vinden.

Bestanden

Deze is wat lastiger te omzeilen. Met alle verschillende cloud-opslag-diensten die de afgelopen jaren op het toneel verschenen zijn, is het opslaan en delen van bestanden een eitje geworden! Sla een bestand op in Google Drive, iCloud of Dropbox en via links kun je je foto’s, audio-bestanden of documenten eenvoudig delen met familie, vrienden en collega’s.

Als alternatief voor Google Drive of Dropbox gebruik ik inmiddels al een aantal jaar een eigen cloudserver. Met een Raspberry Pi micro-computer als basis met daaraan gekoppeld en 2TB harde schijf en Nextcloud als cloudserver kan ik overal ter wereld bij mijn bestanden zonder dat grote bedrijven als Google, Apple of Dropbox meekijken. Daar zit natuurlijk een gevaar aan. Ik draai inmiddels thuis een tweede server die als backup van Nextcloud fungeert, maar als beide servers of harde schijven het begeven ben ik alles kwijt.

Hoe je je eigen cloudserver bouwt is voer voor een aparte blogpost!

Agenda

Van Google Agenda kom ik eerlijk gezegd maar moeilijk af. Sterker nog: de afgelopen maanden is de gedeelde agenda een soort van lifeline geworden voor ons gezin: sporten, werk en bijbaantjes komen allemaal samen in 1 gedeelde gezinsagenda. Handig, want zo weten we in ieder geval wie we ’s avonds aan tafel kunnen verwachten. ;) Ook hier geldt weer: omdat veel mensen Google’s agenda gebruiken is het maken, delen en accepteren van afspraken een fluitje van een cent. Tel daarbij op de integratie met Google Maps voor de locaties en zaken als navigatie en rijtijd notificaties en je vraagt je af waarom je ooit anders zou willen.

Maar omdat hier ook weer geldt dat Big Brother Google meekijkt, ben ik steeds meer privé afspraken aan het verplaatsen naar de agendafunctionaliteit die mijn Nextcloud server biedt. Integratie met de MacOS agenda applicatie is eenvoudig en zowel in iOS als Android is de agenda te gebruiken.

E-mail

Zoals ik hierboven al aanhaalde, gebruikt Google intelligente technieken om in je Gmail account relevante advertenties te tonen rondom algemene termen die uit je e-mail worden afgeleid. Lijkt me reden genoeg om een alternatief te gaan gebruiken, want wie wil er nou dat er meegekeken wordt met z’n persoonlijk e-mail?

Voor Gmail zijn verschillende alternatieven op de markt, waarbij de belangrijkste drempel is dat je voor deze alternatieven in tegenstelling tot Gmail moet betalen. Natuurlijk kun je de mailbox van je internetprovider gebruiken, maar vaak is de opslag en het aantal accounts dat je kunt gebruiken beperkt. Een aantal mogelijke Gmail-vervangers op een rij:

  • ProtonMail: Deze Zwitserse aanbieder maakt gebruik van lokale servers die onder Zwitsers recht vallen. Daarbij worden emails automatisch versleuteld waardoor het voor ProtonMail of andere (kwaadwillende) partijen onmogelijk is je mail te lezen. Er is een gratis plan beschikbaar met 500MB opslagruimte. Wil je meer, dan kun je kiezen uit een betaald plan met een prijskaartje van € 48 tot € 288 per jaar.
  • Tutanota: Ontwikkeld in Duitsland en vergelijkbare specificaties als het hierboven genoemde ProtonMail. Tutanota’s servers staan in Duitsland en vallen daarmee onder het Duitse rechtssysteem. Ook hier worden e-mails versleuteld en zijn ze niet te lezen door derden. Er is een gratis plan beschikbaar waarbij je 1Gb opslag krijgt. Betaal € 12 per jaar en je krijgt naast de 1Gb aan opslag onder meer de mogelijkheid om een eigen domeinnaam te gebruiken.
  • Eigen domeinnaam*: MichielDoetjes.nl draait al jaren bij One.com. Bij mijn ‘Starter’-abonnement heb ik de beschikking over 25Gb aan opslagruimte die gedeeld wordt tussen website en e-mail. Ook dit is een goed alternatief voor het gebruik van Gmail, hoewel minder veilig dan bovengenoemde alternatieven. Zo wordt e-mail bij One.com niet automatische versleuteld en is niet duidelijk waar de servers voor e-mail fysiek staan.

* Deze link is een referral: registreer jij een domeinnaam bij One.com, dan krijg jij € 14 korting en ik € 14 tegoed.

Internetten

Google Chrome is met een marktaandeel van 72,54% (bron) de meest gebruikte internetbrowser. Het zal je inmiddels niet meer verbazen dat dit product uit de stal van Google niet echt gefocust is op privacy. Ik gebruik daarom sinds enige tijd privé altijd Brave, Opera of Firefox. Prima, op privacy gefocuste alternatieven voor Chrome.

Hey, maar jij bent toch online marketeer?

Inderdaad. Je hebt een punt. Als online marketeer maak ik dankbaar gebruik van de data die jij deelt met partijen als Google en Facebook. Op basis van die data probeer ik je advertenties te laten zien die relevant zijn voor jou. Maar dat betekent niet dat we al onze data zo maar klakkeloos ter beschikking zouden moeten stellen aan dit soort grote partijen. Ik kies er privé voor om Facebook vrijwel niet meer te gebruiken en ben me er van bewust dat ik wél iets te verbergen heb. Daarom staan mijn bestanden alleen in mijn eigen cloud en niet langer bij Google Drive, iCloud of Dropbox.

Deze blog schrijf ik om je bewust te maken van de hoeveelheid data die je ongemerkt deelt met partijen die deze data verkopen aan adverteerders. En om je erop te wijzen dat er alternatieven zijn.

In 2010 zei iemand al:

If you are not paying for it, you’re not the customer; you’re the product being sold.

Andrew Lewis

Het is goed je daar van bewust te zijn. En hoewel het waarschijnlijk wat tijd kost om over te stappen; met de hierboven genoemde alternatieven is het mogelijk om min of meer Google-loos door het leven te gaan!

Plaats een reactie